Banner

MEVZUAT
AVUKATLIK HUKUKU
MAKALELER
HUKUK HABERLERİ
FAYDALI BİLGİLER
İÇTİHATLAR
DİLEKÇE-FORM
ADLİ REHBER
İNSAN HAKLARI
HUKUK SÖZLÜĞÜ
DAVA TÜRLERİ
HUKUKİ BELGELER
 
Reklam Alanı

Host - Sponsor





   Vekaletten çekilmenin usulü

T. 26.12.2003
E. 2003/300
K. 2003/418

Vekaletten çekilmenin usulü
Tebligatı kabul etmeme

( Av. K. m. 41; HUMK m. 68)

Bir davada davalı vekilliği görevini üstlenen şikayetli avukatın mahkemece kendisine çıkarılan tebligatı kabul etmemesi, ikinci kez gönderilen tebligatı ise vekillik görevinden çekildiğini bildirerek almayacağını bildirmesi üzerine HUMK 68. ve Avukatlık Yasası'nın 41.maddelerine aykırı davrandığı gerekçesi ile açılan disiplin kovuşturması sonunda Baro Disiplin Kurulu'nca disiplin cezası tayin edilmiştir.

Şikayetlinin, şikayet yazısında ve Baro Disiplin Kurulu kararında belirtilen şekilde davrandığı, dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşılmıştır.

Avukatların vekalet görevinden çekilmeleri ve buna ilişkin usul işlemleri HUMK 68.maddesi ile Avukatlık Yasası'nın 41.maddesinde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Kovuşturma konusu olayda istifa iradesinin mahkeme tutanaklarına geçirilmesi ve durumun muhataba tebliğ işlemi yapılmamış; istifaya rağmen müvekkilin yeni bir vekil ile anlaşma olanağını sağlayacağı süre içinde yargılama işlemlerinin zarar görmeden sürdürülmesi hususundaki görev ve sorumluluğun gereği şikayetli tarafından yerine getirilmemiştir.

Bu durumda eylem disiplin suçu oluşturduğundan Baro Disiplin Kurulu'nca yapılan değerlendirmede hukuksal isabetsizlik görülmemiş ve kararın onanması gerekmiştir.

Sonuç olarak, itirazın reddiyle, Kahramanmaraş Barosu Disiplin Kurulu'nun ?kınama? cezası verilmesine ilişkin kararının onanmasına, oybirliği ile karar verildi.


 

SIK SORULANLAR
BİLGİ EDİNME
TÜKETİCİ KÖŞESİ
ÜCRETSİZ AVUKATLIK
HUKUK EĞİTİMİ
 
Üyelik işlemleri
 
K.Adı
Parola
            
      Şifremi Unuttum
      Üye Ol
Hukuk Arama Motoru
Hukuk Anketi
Reklam Alanı







Zirve100