TEMSİL TAZMİNATI ÖDENMESİ HAKKINDA KANUN
TEMSİL TAZMİNATI ÖDENMESİ HAKKINDA KANUN
Kanun Numarası: 4505
Kabul Tarihi: 27/01/2000
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 12/02/2000
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 23962
Madde 1 - 24/05/1983 tarihli ve 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8 inci maddesine bir ibare ve Kanuna geçici Madde eklenmesine dair olup yerlerine işlenmiştir.
Madde 2 - 26/10/1990 tarihli ve 3671 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanuna bir Madde eklenmesine dair olup yerine işlenmiştir.
Madde 3 - 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 68 inci maddesine ibareler ve fıkra eklenmesine dair olup yerlerine işlenmiştir.
Madde 4 - 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 48 inci maddesine bir ibare ile ek ve geçici maddeler eklenmesine dair olup yerlerine işlenmiştir.
Madde 5 - a) Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununa göre makam veya yüksek hakimlik tazminatı öngörülen kadrolarda bulunanlardan Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenecek olanlara 30 000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmemek üzere temsil tazminatı ödenir. Temsil tazminatı göstergelerini kadro ve görev unvanı itibariyle farklı olarak belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
b) Temsil tazminatı, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve bu tazminata hak kazanma ve ödemelerde makam tazminatı ile yüksek hakimlik tazminatına ilişkin hükümler uygulanır.
c) Teşkilat veya özel kanunlarında yer alan hükümlere göre kadro karşılığı sözleşmeli, sözleşmeli veya kapsam dışı statüde çalışanlara temsil tazminatı ödenmez. Bu tazminata hak kazananlara personel veya teşkilat kanunları veya diğer kanuni düzenlemeler ile kaynağı ne olursa olsun ödenmekte olan döner sermaye katkı payları, fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücreti ödemeleri, fon, ek ödeme, teşvik ödemesi ve benzeri ödemelerin aylık net tutarları, temsil tazminatının net tutarından mahsup edilir.
(Ek cümle : 29/06/2006 - 5536 S.K/9.mad)
Ancak mahsup işlemleri, görev tazminatına uygulanan mahsupla ilgili hükümler esas alınarak yürütülür. Benzeri ödemelerin kapsamı ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenir. Bu tazminat her ne şekilde olursa olsun ikramiyelerin veya başka bir ödemenin hesaplanmasında dikkate alınmaz.
d) Makam tazminatı ile yüksek hakimlik tazminatı ödenmesini gerektiren görevlerde toplam iki yıl bulunduktan sonra emekliye ayrılanlara temsil tazminatları bulundukları en üst görev esas alınarak ödenir.
Madde 6 - 26/10/1990 tarihli ve 3671 sayılı Kanunun bazı fıkra ve maddelerinin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin olup yerlerine işlenmiştir.
Madde 7 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 8 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
|