MATBAALAR KANUNU
MATBAALAR KANUNU
Kanun Numarası: 5681
Kabul Kabul Tarihi: 15/07/1950
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 24/07/1950
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 7564
Madde 1 - Matbaa kurulması izne bağlı değildir. Ancak matbaa açılmadan evvel kurulacağı yerin en büyük mülkiye amirine bir beyanname verilir.
Bu beyanname, matbaayı açacak olan kimse ve varsa ortak veya mümessilleri taraflarından imzalanır ve bunların adları, soyadları, tabiiyetleri, ikametgahları, matbaanın yeri ve hangi dillerde, hangi tabı sistemiyle çalışacağı yazılır ve gerekli vesikalar eklenir.
Madde 2 - Beyanname muhteviyatında her hangi bir suretle vukua gelecek değişiklikler, bu değişikliklere taallük eden vesikalarla birlikte beş gün içinde birinci maddede yazılı mercie bildirilir.
Madde 3 - Bu kanun hükmüne göre beyanname vererek matbaa açanlara (tabi) denir.
Madde 4 - Tabiler, bastıkları eserlerden ikişer nüshasını basmanın sona erdiği günün çalışma saati içinde, bulundukları yerin Cumhuriyet Savcısı ile en büyük mülkiye amirine vermeye mecburdurlar.
Bu hüküm, cemiyet ve aile münasebetlerine taallük eden ve ticaret ve sanat işlerine munhasır bulunan davetiyeler, ilan, formül, sirküler, kartvizitler ve yalnız seçim yerini ve zamanını gösteren kağıtlarla adayların adlarını bildiren rey puslaları gibi basılar hakkında uygulanamaz.
Madde 5 - Basın Kanunu gereğince mevkutenin çıkarılması için lüzumlu beyannamenin verildiği anlaşılmadıkça mevkutelerin matbaalarda basılması yasaktır.
Madde 6-
(Değişik madde: 23/01/2008-5728 S.K./132.mad)
Bu Kanunun 1 inci maddesine göre beyanname vermeden matbaa açanlarla 2, 4 ve 5 inci maddeleri hükümlerine aykırı hareket edenler, Cumhuriyet savcısı tarafından yüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idarî para cezasıyla cezalandırılır.
Madde 7-
(Değişik madde: 23/01/2008-5728 S.K./133.mad)
Hakikate aykırı beyanname veren kimse, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Madde 8 - Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 9 - Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
|