EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVACILIK DAİRESİ BAŞKANLIĞI UÇUCU PERSONELİ KIYAFET VE TEÇHİZAT YÖNETMELİĞİ
EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVACILIK DAİRESİ BAŞKANLIĞI UÇUCU PERSONELİ KIYAFET VE TEÇHİZAT YÖNETMELİĞİ
Resmi Gazete Tarihi: 25/06/1995
Resmi Gazete Sayısı: 22324
İçişleri Bakanlığından:
BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar
Amaç :
Madde 1 - Bu Yönetmelik Emniyet Genel Müdürlüğü Uçuş ekibine verilecek değişik türdeki tüm uçuş görevlerinde, bu görevlerin özelliklerine uygun kıyafet, teçhizat birlik ve beraberliğini sağlamak, aynı zamanda uçuş ekibine Ulusal ve Uluslararası Havacılık kuruluşlarının standardında çağdaş bir görünüm kazandırmak amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam :
Madde 2 - Bu Yönetmelik Emniyet Hizmetleri sınıfı mensubu pilot, uçucu teknisyen ve teknisyen yardımcılarıyla; sözleşmeli pilot ve uçucu teknisyenleri kapsar.
Hukuki Dayanak :
Madde 3 - Bu Yönetmelik 28/2/1985 tarih ve 3160 sayılı Emniyet Teşkilatı Uçuş Hizmetleri Tazminat Kanununun Ek-1 inci maddesi ve 7/3/1994 tarih ve 21870 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği"nin 12 nci maddesinin son fıkrasına göre hazırlanmıştır.
Tanımlar :
Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen tanımlardan;
Bakanlık : İçişleri Bakanlığını,
Bakan : İçişleri Bakanını,
Genel Müdürlük : Emniyet Genel Müdürlüğünü,
Genel Müdür : Emniyet Genel Müdürünü,
Teşkilat : Emniyet Teşkilatı Merkez ve Taşra Birimlerini,
Daire Başkanlığı : Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığını
Güvenlik Operasyonları: İç güvenlik harekat bölgesindeki operasyonları, kaçakların ve kaçakçıların yakalanmaları için yapılan operasyonları, sahil güvenlik kuvvetleri ile yapılan müşterek operasyonları, asayiş ve güvenlik operasyonlarını, havadan trafik kontrolü uçuşlarını,
V.I.P. : Çok önemli personeli,
Pilot : Yurtiçi ve yurtdışı uçuş kurslarından geçerli pilotluk diploması alan kimseyi,
Uçucu Personel : Bütün pilot ve diğer uçuş personeli,
Uçuş Teknisyeni : Uçuşa bizzat katılan, nitelik ve ihtisası uygun personeli,
Bakım Personeli : Bakım görevi yapmak üzere görevlendirilen uçucu personeli,
Teknisyen Yardımcısı : Hava araçlarının bakım ve temizliğinde uçuş teknisyenine yardımcı olan personeli,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM : Kıyafet ve Teçhizata İlişkin Hususlar
Madde 5 - Kıyafete ve Teçhizata İlişkin Kurallar:
Havacılık Dairesi Başkanlığında görevli bulunan Emniyet Hizmetleri sınıfı personeli ile sözleşmeli uçucu personele ve Havacılık Dairesi Başkanlığında, taşra filolarında görevli uçucu personele ve bakım personeline hizmet giyeceği dışında, 6 ve 7 nci maddelerde açıklanan giyecek ve teçhizat verilir.
Madde 6 - V.I.P. Uçuşlarında ve büro hizmetlerinde kullanılacak uçucu personelin giyecek ve teçhizatları aşağıdadır;
a) Uçuş Montu: Lacivert renkli polyester tekstil üzerine PVC kaplı birinci sınıf imperteks kumaştan imal edilmiştir. (Şekil-1)
b) Pantolon : Kışlık pantolonlar Polis kumaşı renginden yün, yazlık pantolonlar ise Polis kumaşı renginde keten kumaştan yapılmış olup, kemerli, bir pileli, önden fermuarlı, paçaları duplesiz, yanlarda iki, arkada ise kapaklı iki adet gizli cebi vardır. Paça genişliği 22-24 cm.dir. (Şekil-2)
c) Göğüs Arması: Montun, Polis kumaşı rengi parka ve yazlık gömleğin sol cebin üstüne takılır. Emniyet Hizmetli personelin tören kıyafetinde sol cebin üstüne takılır. (Şekil-3)
d) Kemer : 3 cm. genişliğinde siyah derindendir.
e) Kaşkol : Polis kumaşı renkte triko olacaktır.
f) Koltuk Altı Tabanca Taşıma Düzeni : bu tertibat. V.I.P. uçuşlarında uçuş montu altına, diğer uçuşlarda ise tulumun üstüne takılır. Tabanca kılıfı, bu düzene portiatif olarak monte edilmiştir. Düzeneğin vücuda gelen bölümüne çuha astar yapıştırılır. Dayanıklı kalın deridendir. Üzerinde ayarlanabilir kısımları mevcuttur. (Şekil-4)
Madde 7 - Eğitim uçuşları, bakım, tecrübe uçuşları ve güvenlik operasyonları ile diğer uçuşlarda kullanılacak giyecek ve teçhizatlar aşağıdadır.
a) Uçuş Ceketi : Polis kumaşı renginde, yanmaz, % 65 polyester % 35 viskon veya pamuk kumaştan olup, yaka ve kol ağızları ile bel kısmı aynı renk yün örmedir. İç kısmında dışarıya taşmayacak tarzda portakal renk astarla kaplı, kapitone yapılmış ve ceket içine dikilmiş miflonu vardır. Sol kolda yandan fermuarlı, hafif körüklü, ön kısmı kalem koymaya uygun yerleri bulunan bir takma cebi vardır. Omuzları apoletlidir. Önde meyilli görünümde iki adet gizli cebi bulunur. Sağ göğüs hizasında siyah plastik zemin üzerine beyaz baskılı "Bröve ve isimlik Amblemi", sol göğüs hizasında "Polis Göğüs Arması", sağ kolda "Birim Amblemi", sol kolda ise kadroyu gösteren amblem yeralar. Kışın ve soğuk havalarda uçuş tulumu üzerine giyilerek kullanılır. (Şekil-5)
b) Uçuş Tulumu : Polis kumaşı renginde, yanmaz, % 65 polyester % 35 viskon veya pamuk kumaştan yapılır. Sol kolda yandan fermuarlı, hafif körüklü, ön kısmı kalem koymaya uygun yerleri bulunan bir takma cebi vardır. Tulumun ön tarafında göğüs hizası altında fermuarlı iki cebi vardır. Ayrıca sağ ve sol paçanın önlerinde ve yanlarında ikişer adet ceple teçhiz edilmiştir. Tulumun önü yakadan-ağına kadar komple fermuarlıdır. Tulumun sağ ve sol omuzları üzerinde birer adet apoleti vardır. Uçuş ceketindeki "Brövelik ve İsimlik" rütbe işaretleri ile diğer işaretler uçuş tulumu üzerinde de aynı yerlere takılır. Uçuş tulumları yazlık ve kışlık olmak üzere iki tip üzerinden imal ettirilir. Kışlık uçuş tulumlarının içi astarlıdır. Eğitim Uçuşları, bakım, tecrübe ve operasyon görevleri ile ilgili uçuşlarda kullanılır. (Şekil-6)
c) Uçuş Kepi : Uçuş ceketi rengi ve kumaşındandır. İçi astarlıdır. Pilot ve Teknisyenlerce kullanılır. Kepin sol yanında Polis yazılı kartallı bir kokardı vardır. Pilotların kepi sarı sırmalı, Teknisyenlerin kepi ise beyaz sırmalı, şeritlidir. (Şekil-7)
d) Uçuş Botu : Uzun konçlu botun taban lastiği ve üst derisi birinci sınıf kalite malzemeden imal edilir. (Şekil-8)
e) Bakım Ayakkabısı : Mekap, Turbo ve Nike gibi tabanlı, lastik, üstü (sayası) keten olup, siyah renktedir, uçuş teknisyenleri ve teknisyen yardımcılarınca bakım esnasında kullanılır.
f) Uçuş Eldiveni : Astarsız, siyah, ince deri veya süet olup, gizli dikişlidir. Pilotlarca uçuşta kullanılır.
g) Uçuş Gözlüğü : Renkli güneş gözlüğü olup, camları poloroid, çerçevesi madeni, sapları düz ve kulağa gelen maden üzeri plastik kaplıdır. Pilot ve Uçucu Teknisyenlerce kullanılır.
h) Fular : 120 santim boyunda ve 40 santim eninde, kenarlara tutturulmuş, enlemesine katlanarak takılır, Pilotlar ve Uçuş Teknisyenleri için beyaz renktedir. Kışlık fularlar yünden, yazlık fularlar ise poplindendir.
i) Örme Yün Başlık : Kayakçı tipi olup yünden veya orlondan yapılmış gri renktedir. Bakım ve yer hizmetlerinde teknisyen ve teknisyen yardımcılarınca, kışın dağlık ve karlı bölgelerdeki uçuşlarda pilot ve teknisyenlerce giyilir. (Şekil-9) Kışın, yükleme ve boşaltma esnasında personeli pervane rüzgarından korur.
j) İş Tulumu : Koyu gri renginde, pamuk veya keten kumaştan olup, önde yakadan alt kısmın kadar düğmeli veya fermuarlıdır. Göğüs hizasında ve iki paçasının yanlarında fermuarlı cepleri vardır. Belde iki yanda kendi kumaşından yapılmış kısmı daraltma kemerleri bulunur. Kazak veya elbise üzerine giyilebilecek şekilde bol ve rahattır. Paça ön kısmı körüklü veya fermuarlı olmalıdır. Bakım yapılırken Uçuş teknisyen yardımcılarınca giyilir. (Şekil-10)
k) Uçuş Kaskı : Darbeye dayanıklı, polyesterden yapılmış, mat ve beyaz renktedir. Ön tarafında, renkli mikadan, hareket edebilir siperi vardır. Baş ile temas eden iç kısmı ve kenarları kauçuk desteklidir. Üstünde kulaklık ve mikrofonların takılacağı delikler mevcuttur. Çene altında, sustalı tutturucu ile tesbitli bir bant bulunur. (Şekil-11) Demirbaş malzemedir.
l) Çelik Yelek : Hafif silah atışlarına karşı, pilotları ve uçuş ekibini koruyacak teçhizattır. Sıkıştırılmış fiber veya kauçuktan yapılmıştır. Fazla ağırlık yapmayan ve yelek gibi giyilebilen bir malzemedir. Operasyon görevlerinde kullanılmalıdır. (Şekil-12) Demirbaş malzemedir.
m) Hayatı İdame Kiti : Demirbaş malzeme olup karlı, dağlık, gecelik ve yerleşim bölgesinden uzak arazilerdeki uçuşlarda kullanılır. Mecburi iniş durumunda uçuş mürettebatının ve yolcuların yardım gelene kadar veya yardım alınacak bölgeye ulaşılıncaya kadar kullanmaları için yapılmıştır. (Şekil-13)
Madde 8 - Uçuş montu, uçuş ceketi ve uçuş tulumu üzerine "Rütbe İşaretleri" ile "Polis Göğüs Arması" sadece Emniyet hizmetleri sınıfı mensubu pilot ve uçucu teknisyenlerce takılır.
Madde 9 - Uçucu personelin ve uçuş biriminin kimliğini belirleyecek isimlik, amblem ve sembol gibi işaretler, güvenlik operasyonları ile ilgili uçuşlarda çıkarılır.
Madde 10 - Emniyet Hizmetli Uçucuların tören üniformaları ile diğer üniforma ve V.I.P. uçuşlarında uçuş montu ile gömlek üzerine takacakları Bröve Amblemi (Şekil-14)'te, Uçuş ceket ve uçuş tulumlarının üzerine takılacak olan "İsimlik Amblemi" (Şekil-15)'de gösterilmiştir.
Madde 11 - Sağ kola takılacak olan Havacılık Amblemi (Şekil-16)'da gösterilmiştir.
Madde 12 - Memurlara yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin 1 ve 2 sayılı cetvel kapsamı dışında, V.I.P. uçuşları ve büro hizmetleri ile eğitim uçuşları ve diğer uçuş görevlerinde kullanılan uçuş teçhizatlarının cinsleri, miktarları, miatları ve bunlardan yararlanacaklar Ek-1 çizelgede belirlenmiştir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Son Hükümler
Madde 13 - Bu Yönetmelikle getirilen kıyafetler ve uçuş melbusatı yanız Havacılık Dairesi Başkanlığında görevli Uçucu Personelin giyecekleridir. Uçucu olmayan personel ve başka kurum ve kuruluşlardaki personelce taklit edilemez ve kullanılamaz.
Madde 14 - Bu Yönetmelik'te konu edilen V.I.P. eğitim uçuş ve bakım görevlerinde kullanılacak giyecek teçhizatı ve uçuş melbusatı dikilmiş, bröve amblemleri, birim amblemleri, polis göğüs armaları, rütbe işaretleri, uçuş kıdemi ile ilgili işaretleri yaptırılmış olarak istihakak sahiplerine verilir.
Madde 15 - Bu Yönetmelik maddelerinde tereddüde düşülen hususlar ile hüküm bulunmayan konu, şekil ve açıklamalarda, "Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği"nin ilgili madde hükümleri uygulanır.
Madde 16 - Yazlık ve kışlık kıyafetlerin giyilme zamanları, merkezde Genel Müdürlükçe, İllerde Valiliklerce tespit olunur.
Yürürlük :
Madde 17 - Sayıştay'ın görüşü alınan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme :
Madde 18 - Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.
Ek
UÇUŞ KIYAFETLERİ VE TEÇHİZATLARIN KULLANIM SÜRESİ
CinsSüresi Miktarı Kime Verileceği
_________________ ____ ______ _________________
Pantolon (Vip-Eğt.)1 Yıl 2 AdetSözl. Uçucu Personel
Uçuş Montu 1 Yıl 1 AdetSözl. Uçucu Personel
Uçuş Ceketi 3 Yıl 1 AdetEmn. Hiz. ve Söz Uç. Per.
Uçuş Tulumu (Yaz+Kış) 1 Yıl 2 AdetEmn. Hiz. ve Söz Uç. Per.
Kaşkol 3 Yıl 1 AdetEmn. Hiz ve Söz Uç. Per.
Kemer 2 Yıl 1 AdetSözl. Uçucu Personel
Örme Yün Başlık3 Yıl 1 AdetEmn. Hiz. ve Söz Uç. Per.
Uçuş Botu 2 Yıl 1 AdetSözl. Uçucu Personel
Uçuş Eldiveni2 Yıl 1 ÇiftEmn. Hiz. ve Söz Uç. Per.
Uçuş Gözlüğü3 Yıl 1 AdetEmn. Hiz. ve Söz Uç. Per.
Fular (Yazlık+Kışlık)2 Yıl 2 AdetEmn. Hiz. ve Söz Uç. Per.
Bakım Ayakkabısı1 Yıl 1 ÇiftUçucu Tekn. ve Yrd.
İş Tulumu 1 Yıl 1 AdetTeknisyen Yardım.
Uçuş Kaskı DemirbaşEmn. Hiz. ve Söz Uç. Per.
Çelik Yelek DemirbaşEmn. Hiz. ve Söz Uç. Per.
Hayatı İdame KitiDemirbaşEmn. Hiz. ve Söz Uç. Per.
Göğüs Arması1 Yıl 3 AdetEmn. Hiz. ve Söz Uç. Per.
Havacılık Amblemi1 Yıl 3 AdetEmn. Hiz. ve Söz Uç. Per.
Bröve 5 Yıl 3 AdetEmn. Hiz. ve Söz Uç. Per.
Koltuk Altı Tabancı
Taşıma DüzeniDemirbaşEmn. Hiz. ve Söz Uç. Per.
|