Giderlerin Ödenmesine İlişkin Belgeler :
Madde 27 - Döner Sermaye İşletmesinden yapılacak giderler için Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliği uygulanır.
Ayniyat Memuru :
Madde 28 - Döner Sermaye İşletmesinde ayniyat işleri saymana karşı sorumlu olan kefalete tabi ayniyat memuru tarafından yapılır. Ayniyat memuru Genel Müdürce atanır.
Ayniyat memurunun izin veya hastalık gibi nedenlerle görevi başında bulunmadığı zamanlar, bu görev işletmenin kefalete tabi diğer memurlarından birisi tarafından yerine getirilir.
Ayniyat Memurunun Görevleri :
Madde 29 - Ayniyat memurunun görevleri şunlardır;
a) Ayniyat talimatnamesi gereğince ayniyat işlerini yürütmek, bunlarla ilgili kayıt ve defterleri tutmak,
b) Ayniyat kayıtlarına ilişkin defter ve belgeleri saklamak,
c) Saymana ayniyat hesabını vermek,
d) Ambar memurunu bulunmadığı hallerde ambar memurunun görevlerini yapmak,
e) Ambar işlemlerini kontrol etmek,
f) Yetkililerce verilecek diğer işleri yapmak.
Ambar Memuru :
Madde 30 - Döner Sermaye İşletmesinin çalışma konusu ve ambar işlemlerinin hacmi gözönünde tutularak gerekli görülen hallerde aşağıda belirtilen işlerin yürütülmesi için ayrıca kefalete tabi bir ambar memuru atanır.
Ambar Memurunun Görevleri :
Madde 31 - Ambar memurunun görevleri şunlardır:
a) Ambarın sevk ve idaresini sağlamak,
b) Gerek hariçten satın alınarak ve gerekse işletme tarafından üretilerek veya imal edilerek ambara giren her türlü madde, eşya, makina, taşıt, malzeme ve benzeri şeylerin kaydını tutmak, muhafaza etmek, bunları yangın, çürüme, bozulma, akma gibi her türlü tehlike ve zararlardan korumak, kendilerinin alamayacakları koruma tedbirleri için ilgililere yazılı olarak bilgi vermek,
c) Ambar stok kartlarının kartoteks usulü ile tutulmasını sağlamak,
d) Ambara giren malzeme ve malları tasnifli, tertipli ve iyi bir durumda muhafaza etmek,
e) Ambara giren ve (b) bendinde sayılan malzeme ve eşyayı yetkililerin yazılı emirlerine dayanarak, belge karşılığında ilgililere vermek,
f) Başka yerlerden gelen veya satın alınan malları muayene komisyonlarına muayene ettirmek ve ambara girişlerini düzenlemek,
g) Ambardan sevk edilecek mal ve malzemenin sevk ve belgelerini düzenlemek,
h) Ambar mizanlarını çıkarmak ve bunların muhasebe ile uygunluğunu sağlamak,
ı) Ambarda saklanan malzeme ve eşyalarda meydana gelen hasarlar için gerekli tutanakları düzenlemek, kayıtlardan çıkarılacak veya imha edilecek malzeme ve eşya için gerekli işlemleri yaparak ayniyat memuruna vermek,
i) Saymanın ve diğer yetkililerin verecekleri işleri yapmak.
Ambarın Sayımı :
Madde 32 - Döner sermaye işletmesinin ambarı, her mali yılın sonunda ita amirince görevlendirilecek en az üç kişilik bir komisyon tarafından sayılır ve sayım sonuçları cetvellere yazılır. Ambar noksanı, normal fireler gözönünde tutularak saptanır. Ambar fazlası gelir kaydedilir. Ayniyat ve ambar memurları ambar ve ambar işlemlerinden dolayı müteselsilen sorumludurlar. Ambar noksanları hakkında gerekli işlem yapılır.
Sayman Mutemetleri :
Madde 33 - Saymanlıkça tahsilinde güçlük görülen döner sermaye gelirleri saymanca teklif edilen ve mutemetliği ita amirince onaylanan kefalete tabi sayman mutemetlerince tahsil edilir. Döner Sermaye gelirlerinden hangilerinin sayman mutemetlerince tahsil edileceği, saymanın teklifi ve ita amirinin oluru ile saptanır.
Sayman mutemetlerine uygun görülecek sayıda sayman mutemedi alındısı verilir. Sayman mutemetlerince tahsil edilen paralar, sayman mutemedi alındılarının tarih ve numarası itibariyle, kasa defterine kaydı yapılır.
Mutemetlerce yapılan tahsilat Maliye Bakanlığınca çıkarılan Genel Tebliğlerde belirtilen süre ve miktarlar dahilinde döner sermaye saymanlığına yatırılır. Tahsilat miktarının Maliye Bakanlığınca tesbit edilen miktara ulaşması halinde tahsil edilen para en geç izleyen gün saymanlığa yatırılır.
Saymanlıkça para tahsil edilirken mutemetçe tutulan kasa defterine "..... numaradan ...... numaraya kadar sayman mutemedi alındısı ile kasa kayıtları karşılaştırılmış, kasa kayıtlarının doğru olduğu görülmüş ve fişlerin kapsamı olan .... lira ..... tarihli ve ....... sayılı vezne alındısı ile tahsil edilmiştir" şeklinde kayıt konulur ve ilgililerce imzalanır. Ayrıca, son tahsilata ilişkin sayman mutemedi alındısının arkasında da "..... numaradan ..... numaraya kadar olan sayman mutemedi alındıları kasa defterine tam ve hatasız kaydedilmiş ve bu alındılara tahsil edilen toplam ..... lira .... tarihli ve ....... sayılı vezne alındısı karşılığında saymanlığa yatırılmıştır." şeklinde kayıt konulur ve ilgililerce imzalanır.
Sayman her zaman sayman mutemetlerini kontrol edebilir ve iş yerlerinde bulunan paranın saymanlığa yatırılmasını isteyebilir.
Devir ve Teslim İşleri :
Madde 34 - Sayman, veznedar, ambar memuru gibi para ve mal işleriyle görevli memurlar arasındaki devir - teslim işlemlerinde "Devlet Muhasebesi Yönetmeliği", devir - teslim süreleri yönünden de Bakanlar Kurulunun 12/11/1974 tarih ve 7/9044 sayılı kararı ile yürürlüğe giren "Devlet Memurlarının Çekilmelerinde Devir ve Teslim Süreleri Hakkında Yönetmelik" hükümleri uygulanır.
Avans İşlemleri :
Madde 35 - Tahakkuk ve ödeme belgeleri ile ilgili işlemlerin tamamlanmasını beklemeyecek kadar ivedi olan çeşitli giderler için ita amirlerince görevlendirilen mutemetlere her yıl Genel Bütçe Kanunu ile saptanan miktarları geçmemek üzere avans verilebilir.
Bir iş için verilen avans yalnız o iş için harcanır. Mahsup edilecek avans miktarı kadar mutemede aynı bölümden veya başka bölümden avans verilebilir.
Mutemet aldığı avansa ilişkin harcama belgelerini, işin tamamlanması halinde bir aylık sürenin bitimini beklemeden Saymanlığa vermek ve üzerinde kalan avans artığını nakden ödemek zorundadır. Aldığı avansı bu süre içerisinde, mali yılın son ayında alınan avanslar ise bir aylık süreye bakılmaksızın en geç mali yılın son günü tamamen kapatmak zorundadır.
Mali yılın sonuna kadar mahsubu yapılmamış avans artıkları mutemet adına ilgili borçlu hesaba alınır. Harcama belgeleri mali yılı izleyen 15 gün içerisinde tekamül ettirilerek saymanlığa verilir ve hesap kapatılır. Kullanılmayan avans artığı 15 günün sonunda mutlaka tahsil edilir.
Kredi İşlemleri :
Madde 36 - Saptanan avans miktarını aşan belirli giderler için ita amirinden alınacak onaya dayanılarak, mutemet adına banka nezdinde kredi açılabilir.
Kredi;
a) Saymanlığın cari hesabının bulunduğu bankada,
b) Saymanlığın bulunduğu yerdeki herhangi bir milli bankada,
c) Saymanlığın bulunduğu yer dışındaki herhangi bir bankada açılabilir.
Adına kredi açılan mutemet, bu krediden kendi adına çek düzenleyerek para alamaz.
Banka, mutemedin göstereceği istihkak sahibine doğrudan doğruya ödeme yapar. Krediden sadece mutemet tarafından düzenlenen çekler uyarınca banka ödeme yapabilir.
Adına kredi açılan mutemet harcamalarından sonra artan paranın iadesi için bankaya talimat vermek zorundadır. Aynı şekilde kredi konusu ortadan kalktığında mutemet krediyi iptal ettirmek zorundadır.
Bu görevlerin mutemetçe yerine getirilmemesi halinde saymanlıkça ilgili bankaya talimat verilerek, açılan kredi saymanlığın banka cari hesabına aktarılır.
Adına kredi açılan mutemedin herhangi bir nedenle görevden ayrılması halinde birinci fıkrada belirtilen esaslara göre kredi, yeni mutemet adına aktarılır.
Her mutemet adına açılan krediye ait harcama belgelerini en çok üç ay içinde saymanlığa vermek zorundadır. Bu süre dolduğu halde verilmeyen harcama belgeleri, ita amiri kanalıyla mutemetten alınır. Adına açılan kredinin mahsubu konusunda gerekli işlemleri süresinde yapmayan mutemet adına bir daha kredi açılamaz.
Kayıt Usülleri :
Madde 37 - Döner Sermaye Saymanlığınca tutulacak defterler ve muhasebe kayıtları Maliye Bakanlığınca çıkarılan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri hükümlerine göre yürütülür.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM : Mali İşlemler
Hesap Dönemi :
Madde 38 - Döner Sermaye İşletmesinin hesap dönemi mali yıldır.
Bütçe ve Uygulama :
Madde 39 - Döner Sermaye İşletmesinin bütçe tasarısı işletme müdürü ve sayman tarafından hazırlanarak en geç Ekim ayı başında Döner Sermaye İşletmesinin Yönetim Kuruluna sunulur. Bütçe, Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir. Bütçenin bir örneği Maliye Bakanlığına gönderilir.
Döner sermaye gelirleri bütçedeki harcama kalemleri ile program hedefleri dışındaki amaçlara tahsis edilemez. Yıl içindeki bütçe tertipleri arasındaki aktarmalar Yönetim Kurulu kararı ile yapılır.
Mali Denetim :
Madde 40 - Mali yılın bitiminden başlayarak iki ay içinde 832 sayılı Sayıştay Kanununun 40 ıncı maddesi gereğince hazırlanan bilanço ve ekleri ile bütün gelir ve gider belgeleri denetim için Sayıştay Başkanlığına, bilanço ve eklerinin onaylı birer örneği de aynı süre içinde Maliye Bakanlığına gönderilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM : Çeşitli Hükümler
Ücret Tarifesinin Tespiti :
Madde 41 - Genel Müdürlükçe üretilen mal ve hizmetler veya yapılan işlerin maliyeti; hammadde ve malzeme, işçilik, yolluk, çeşitli işletme masrafları, amortisman payları ve kardan oluşturulmak suretiyle maliyet fiyatlarının altında olmamak şartıyla, aynı iş ve hizmetleri yapan kuruluşlardaki fiyat listeleri de gözönünde tutularak işletme müdürlüğünce hazırlanan ücret tarifeleri Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Yönetim Kurulu maliyetlerin altında olmamak kaydıyla tarifelerde gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir.
Siparişin Bedeli, Malzeme ve Tahsis :
Madde 42 - Sipariş bedeli ne olursa olsun iş sözleşmeleri, işletme müdürlüğü ile sipariş veren arasında yapılır. Sipariş veren yaptıracağı işin bedelinin sözleşmedeki şartlar dahilinde işletme namına gösterilen bankaya yatırmaya mecburdur.
İşletme müdürü siparişin yapılması için lüzumlu malzemelerin tamamının veya bir kısmının sipariş sahibi tarafından verilmesini isteyebilir.
İşin yapılması için gerekli malzeme arasında tahsisli malzeme mevcut ise, tahsisin sipariş veren tarafından yaptırılması lazımdır.
Siparişlerin Gecikmesi :
Madde 43 - Ani çıkacak Genel Müdürlük hizmetlerin sebebiyle siparişlerin gecikmesi halinde sipariş verenler bir hak iddia edemez. Bu husus tüm iş sözleşmelerinde belirtilir.
İmza İşlemi
Madde 44 -
(Değişik madde: 10/09/2005-25932 S.R.G. Yön/5.mad)
Bankadan yapılacak ödemeler, Saymanlık Müdürü tarafından imzalanan çek veya gönderme emri ile gerçekleştirilir.
Alım ve Satım İşleri :
Madde 45 -
(Değişik madde: 10/09/2005-25932 S.R.G. Yön/6.mad)
İşletmenin mal ve hizmet alımları ile döner sermaye hizmetlerinde kullanılan bina, araç ve gereçlerin bakım ve onarım işleri 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre yapılır.
Satım işleri, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile Döner Sermayeli Kuruluşlar İhale Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.
Hüküm Bulunmayan Haller :
Madde 46 - Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan konularda Devlet Muhasebesi Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
ALTINCI BÖLÜM : Yürürlük, Yürütme
Yürürlük :
Madde 47 - Maliye Bakanlığı ile Sayıştay Başkanlığının olumlu görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme :
Madde 48 - Bu Yönetmelik hükümlerini Genel Müdürlüğün bağlı olduğu Devlet Bakanı yürütür.