6136 SAYILI KANUNA 3831 SAYILI KANUNLA EKLENEN GEÇİCİ 8 İNCİ MADDENİN UYGULANMASINI GÖSTEREN YÖNETMELİK
6136 SAYILI KANUNA 3831 SAYILI KANUNLA EKLENEN GEÇİCİ 8 İNCİ MADDENİN UYGULANMASINI GÖSTEREN YÖNETMELİK
Resmi Gazete Tarihi: 16/07/1992
Resmi Gazete Sayısı: 21286
İçişleri Bakanlığından:
Amaç ve Kapsam
Madde 1 - Bu Yönetmelik 6136 sayılı Kanun hükmü gereği ruhsata bağlanmamış ateşli silahlar ve mermiler ile Türk Ceza Kanununda sayılan dinamit, bomba veya benzeri yakıcı, yıkıcı veya öldürücü alet veya her türlü patlayıcı maddelerin, 6136 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesi hükmü uyarınca mülki makamlara teslimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Teslim Edilecek Makamlar
Madde 2 - Bu Yönetmelik kapsamına giren silah, patlayıcı madde, bomba ve benzeri aletlerin teslimat işlemleri valiliklerin kontrol ve idaresinde yapılır. Valiler ilçelerde bu Yönetmelik hükümlerini uygulamakla kaymakamları görevlendirir.
Bu işlemler valilerin belirlediği bir vali yardımcısı başkanlığında emniyet genel müdürlüğü ve jandarma alay komutanlığı temsilcilerinden teşekkül ettirilmiş bir komisyonca yürütülür.
Emniyet ve jandarma makamlarına teslim edilen silah ve diğer maddeler Ek:1'deki forma göre teslim alınır. Formlar dört nüsha tanzim edilir. Yasada öngörülen süre sonuna kadar teslim alınan bu silah ve diğer maddeler belirtilen makamlarca muhafaza altında tutulur. Bu şekilde teslim alınan silah ve diğer maddeler bir listeye kayıt edilir. Süre bitiminde Ek:1'deki formların iki sureti ile liste ilgili komisyona teslim edilir. Bu komisyon da il hudutları dahilinde toplanan silah ve diğer maddeleri formun ve listenin birer sureti ile birlikte İçişleri Bakanlığının belirteceği depolara teslim eder.
Patlayıcı Maddelere Ait İşlemler
Madde 3 - Bomba, dinamit ve benzeri patlayıcı maddeler, valilikçe tespit edilecek kamu kurumlarına ait, yoksa özel kuruluşlara ait depoda muhafaza edilir. Ancak, patlayıcı madde deposu bulunmayan illerde komisyonca tespit edilecek yerde teslim alınarak yine komisyonun tespit edeceği yerde muhafaza altına alınır.
Bu işlemler esnasında bomba ve benzeri patlayıcılar konusunda uzman bir görevlinin nezaretinde ve kontrolünde teslim alınma ve depolanma işlemi yapılacaktır.
Teslimat Şekli
Madde 4 - Zabıta makamlarına yapılan teslimat işlemlerinde aşağıdaki hükümlere dikkat edilir.
1) Teslimi yapan şahıs 18 yaşından küçük olmayacaktır.
2) Teslim için getirilen silah, patlayıcı madde ve benzeri maddeler mutlaka içi boş, patlamaya hazır olmayacak şekilde hazırlanmış ve kesici aletler de muhafaza (kılıf ve benzeri) edilmiş olmalıdır.
3) Ek:1'deki teslim tutanağı dikkatli bir şekilde doldurularak teslim eden ve teslim alan tarafından imzalanacaktır.
4) Görevliler tarafından teslim alınan silah, patlayıcı madde ve benzerleri mutlaka kontrol edilecek ve emniyetli duruma getirilecektir. Patlayıcı madde ve benzeri maddeler, patlayıcı madde deposunda, diğerleri de daha önceden hazırlanmış uygun bir depoda muhafaza edilecektir.
Teslimden Sonra Yapılacak İşlemler
Madde 5 - İllerden İçişleri Bakanlığına teslim edilen silah ve diğer maddeler, Bakanlıkta bir Müsteşar Yardımcısı başkanlığında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı temsilcilerinden oluşturulacak bir komisyonca değerlendirmeye alınır. Bu değerlendirme sonucunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının kullanımına elverişli bulunanların tespiti yapılır ve bu kurumların demirbaşlarına kaydı sağlanır.
Demirbaşa kayıt edilen silahların dışında kalan ve 6136 sayılı Kanun hükümlerine göre ruhsata bağlanması mümkün olan silahlar İçişleri Bakanlığınca uygun görülecek personele bu komisyonun tesbit edeceği bedel üzerinden satışı sağlanır.
Madde 6 - Bu Kanun gereğince teslim edilen ateşli silahlar ve mermiler ile 765 sayılı Türk Ceza Kanununda belirtilen dinamit, bomba veya benzeri yakıcı, yıkıcı veya öldürücü alet veya her türlü patlayıcı maddeler illerde bomba ve patlayıcı madde uzmanlarınca incelenir, kullanıma elverişli olmayanlar komisyon marifetiyle imha edilir. Kullanıma elverişli bulunanlar Bakanlığa gönderilir. Bakanlıkça teslim alınan patlayıcı maddelerden 87/12028 sayılı Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzük hükümlerine göre satışı mümkün olanlar, komisyonca tesbit edilecek bedeli karşılığında Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumuna devredilir.
Yürürlük
Madde 7 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 8 - Bu Yönetmeliği İçişleri Bakanı yürütür.
EK:1
TESLİM TUTANAĞI
6136 sayılı Kanuna 3831 sayılı Kanunla eklenen Ek Geçici 8 inci Maddesi Hükümlerine göre Devlete teslim edilen her türlü silah, patlayıcı madde, bomba, dinamit ve benzerlerinin teslim alınması sırasında düzenlenecek tutanaktır.
Tarih :
TESLİM EDENİN
_____________________
Adı :
Soyadı :
Baba adı :
Doğum yeri ve tarihi :
Nüfusa kayıtlı old. yer :
Mesleği :
İkamet adresi :
TESLİM EDİLEN (Silah , Bomba, Pat. Maddenin)
______________________
Cinsi :
Markası :
Çapı :
Mermi miktarı :
Seri no :
Adedi :
Miktarı (Kg-metre) :
Diğer özellikleri :
TESLİM ALAN TESLİM ALAN TESLİM EDEN
_______________ _________________ _____________
Yetkili Amir Memur Adı Soyadı
İmza İmza İmza
|